Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a sütik használatát a Sütikkel kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyakran ismételt kérdések

A FIBARO rendszer egy vezeték nélküli megoldást kínáló otthonautomatizálási rendszer. Segítségével hálózatba rendezve vezérelheti elektromos berendezéseit egyetlen eszközzel - a Home Centerrel.

Azon túl, hogy eszközei irányítását biztos kézben tudhatja, a FIBARO rendszerével képesek lesznek összehangoltan, egymást segítve és kiegészíve működni, nagyobb komfortot és kényelmesebb hétköznapokat eredményezve ezzel. A mozgásérzékelőkkel például fel- és lekapcsolható a világítás, függően attól, hogy a szobát használja-e valaki. Automatikusan állítható a fűtés intenzitása, munkába induláskor például hűvösebbre, vagy éppen hazaindulásunk előtt melegebbre, hogy érkezésünkkor már kellemes hőmérséklet fogadjon.
Megfelelő konfigurálás esetén akár 30% villamos és 20% hőenergia is megtakarítható a rendszerrel.
Alkalmazásának lehetőségei sokrétűek, az összeállításoknak csak a képzelet szabhat határt.

Igen, a FIBARO rendszer képes a központi fűtést, légkondicionálókat, hőszivattyúkat és hasonló eszközöket irányítani.
Mielőtt az előbb említett eszközöket összekapcsolná a FIBARO rendszerrel, ellenőrizze, hogy az eszköz támogatja-e a más eszközök általi külső vezérlést. Egyes gyártók nem számoltak az okosotthon által adott lehetőségekkel, ezért vizsgálja meg a termék képességeit, mielőtt megvenné vagy összekapcsolná azt a FIBARO rendszerrel.
A legtöbb esetben nem szokott probléma felmerülni a FIBARO rendszer és a központi fűtés, légkondicionálók, hőszivattyúk és hasonló eszközök összeköttetésénél.

Igen, a FIBARO rendszere vezérelhető PC-ről a helyi hálózathoz csatlakoztatva.

Okostelefonon és tableten egyaránt lehetséges a rendszer kezelése.

Igen.

Igen, a https://home.fibaro.com weboldal kifejezetten ezzel a céllal készült.

Nem fog elveszni.
A rendszer egyik fő előnye a mobilitásában rejlik: egyik eleme sincs véglegesen beépítve, mindegyik bontható illetve hordozható, így elhelyezhető máshol. A Home Center gateway is emlékezni fog a korábban megadott beállításokra, így az összes jelenet illetve asszociáció továbbra is működni fog.

Egyáltalán nem szükséges.
A FIBARO rendszer bármikor bővíthető további modulokkal, melyek konfigurálása a mellékelt útmutatóval egyszerű és gördülékeny lesz.

Igen. Az integráció megoldható a Relay Switch, Smart Implant, illetve Universal Binary Sensor eszközzel. Néhány riasztórendszer egy az egyben csatlakoztatható a Home Center gatewayhez, egyszerű és teljes integrációt biztosítva ezzel.

Igen. Bármilyen FIBARO eszköznek a piacra bocsátása előtt számos teszten kell megfelelnie, a Z-Wave technológia tanúsítványával az EU biztonsági és kibocsátási normáiig.

Igen, továbbá a beérkező kép akár távolról, mobil eszközről is megtekinthető.

Igen, képes.
Be lehet állítani például a fűtés automatikus lekapcsolását, amikor nyitva vannak az ablakok. A hőmérséklet minden zónában egyedileg szabályozható, igény szerint időprogrammal is. Elektromotorok vezérlése is lehetséges, így a rendszer alkalmazható padlófűtés esetén is.

A FIBARO termékei a Fibar Group S.A. által, Lengyelországban lettek kifejlesztve és a gyártásuk is ott zajlik.

Ez egyáltalán nem feltétel. A leszállított eszközök kicsomagolás után készen állnak a használatra, csupán telepíteni szükséges őket a mellékelt útmutató szerint. Természetesen van lehetőség egyedi programok írására is a LUA programozási nyelv használatával.

A hatótávolság épületen belül jellemzően 30 méter, mely függ a falazat anyagától. Az esetleges jelveszteséget hivatott kiküszöbölni a FIBARO eszközei által is használt MESH hálózati topológia, mely négy eszközön keresztül is továbbíthat egy jelet. Mindegyik hálózatról üzemelő rendszerelem transzmitterként is funkcionál.

Nem, nem lehetséges. A FIBARO rendszer a Z-Wave szabványos, 900Mhz-s frekvenciáján üzemel. Ezért a közelben lévő mobiltelefonok, egyéb vezeték nélküli eszközök nem fogják zavarni a rendszer működését.

Nem, ez nem fordulhat elő. A FIBARO rendszer központja a Home Center gateway, melynek mindegyike rendelkezik egy egyedi azonosítóval. Ahhoz, hogy vezérelhető legyen egy eszköz, hozzá kell hogy legyen adva a Home Center memóriájához, különben sem észlelni, sem irányítani nem lehet.

Igen, a Roller Shutter modul kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve. A motorokhoz csatlakoztatva képes nem csupán nyitni és zárni, de pontosan pozicionálni a redőnyöket.

Igen, a Dimmer pontosan erre szolgál. Csatlakoztatható két kábelt használó lámpatestekhez is. Továbbá képes szabályozni kis fogyasztású, például LED-es vagy fluoreszkáló izzók fényerejét, feltéve hogy azok dimmelhetők.

Erre a célra a Relay Switch használható, mely két változatban kapható:
1 x 2,5kW: alkalmas egy darab, maximum 2,5kW fogyasztású eszközhöz, illetve több eszközhöz, melyek összes teljesítménye maximum 2,5kW
2 x 1,5kW: oda telepítendő, ahol két, külön körről ellátott eszköz vezérlése szükséges, és eszközönként maximum 1,5kW a felvett teljesítmény.

A FIBARO moduljai úgy lettek kialakítva, hogy szabványos kötődobozva, illetve lehetőség szerint a vezérelni kívánt eszközbe legyenek telepítve.

Az eszközök általi sugárzás körülbelül 150-200-szor alacsonyabb, mint egy mobiltelefoné.

Igen, egy Relay Switch által vezérelt háromfázisú relével.

A HomeKit egy Apple által fejlesztett új keretrendszer az otthonautomatizáláshoz. A HomeKit technológia segítségével egyszerű, biztonságos módon irányíthat HomeKit kiegészítőket iPhone, iPad vagy iPod touch készüléken keresztül. A HomeKit hitelesítési módszere biztosítja, hogy az összes kiegészítő hibátlanul működhessen együtt.

A kiegészítők olyan, HomeKit támogatással ellátott termékek, amiknek a csomagolásán egy hivatalos „Works with Apple HomeKit” jelzés található. Ezek a kiegészítők MFi program keretében MFi tanúsítvánnyal lettek ellátva az Apple által.

Nem, ez a funkció jelenleg nem elérhető.

Nem, a HomeKit másfajta kommunikációs protokollt használ. Egyes gyártók szolgálhatnak Bridge-ekkel, amik lehetővé teszik a Z-Wave okosotthon eszközök kommunikációját a HomeKittel.

Igen, vezérelheti a HomeKit kiegészítőket, létrehozott szobákat és jeleneteket, valamint lekérdezheti a státuszukat. Viszont néhány eszközt nem lesz képes vezérelni Siri parancsokkal, ha lezárja készülékének képernyőjét. Például ahhoz, hogy kinyithassa az ajtaját Siri segítségével, fel kell oldania a készülékét.

Nem, ez a funkció jelenleg nem elérhető.

Nem, ez a funkció jelenleg nem elérhető.

A FIBARO kifejlesztett új mozgás-, ajtónyitás-, és vízbetörésérzékelőket, amelyek kifejezetten a HomeKit-el kompatibilisek. Készült továbbá egy új app, ami a HomeKit-es eszközök vezérlését hivatott megoldani. További új eszközök megjelenése is várható!

Nem, az Ön iOs készüléke (iOS 9.3 vagy újabb) tölti be a vezérlőegység és gateway szerepét, viszont egy Apple TV vagy iPad (iOS 9.3 vagy újabb) lehetővé teszi Ön számára, hogy távolról használja azokat az iCloudon keresztül.

Nem, de erre a célra kifejlesztettük a FIBARO for HomeKit Connected Devices nevű applikációt, amely elérhető az App Store-ban.

Igen, de ehhez szükség lesz egy központként funkcionáló eszközre. Ez lehet HomePod, Apple TV 4K, egy 4. generációs Apple TV vagy egy iPad is.

Nem feltétlenül, de a használatával meghosszabbítható a Bluetooth hatótávolsága, illetve az iCloudon keresztül lehetséges lesz a távvezérlés is. Ehhez alternatívaként szóba jöhet még egy iPad (iOS 10 vagy újabb), illetve egy HomePod.

Az előző válaszban felsorolt eszközökkel, illetve olyan Wi-Fi eszközzel amely támogatja a tunneling-et.

A HomeKit-es kiegészítők alacsony energiafelhasználású Bluetooth-t (BLE) használnak az akkumulátor kímélése érdekében. Amint az eszköz az utasítás fogadása után kilép a készenléti üzemmódból, nem lesz több késés a kommunikációban amíg az eszköz ismét nem kerül készenlétbe.

Nem feltétlenül, de javasolt. Elméletileg minden HomeKit-es FIBARO eszköznek működnie kell minden HomeKit-kompatibilis appal.

Igen, de ehhez szükséges lesz otthoni központként beállítani egy eszközt HomePod, Apple TV 4K, egy 4. generációs Apple TV vagy egy iPad közül. További információt az Apple támogatási oldalain, illetve az alábbi címen talál: https://support.apple.com/en-us/HT208940

Erre a célra használható a mobilapplikációban az “Identify” funkció. Az itt kiválasztott eszköz jellegétől függően hangjelzéssel illetve villogással fog válaszolni.

Igen, minden FIBARO termék amely csomagolásán szerepel a “Works with Apple HomeKit” címke, hitelesített az Apple MFi Programja által.

A FIBARO HomeKit-es eszközeinek rányításához használható iPhone, iPad, illetve iPod touch is legalább iOS 9.3 vagy újabb operációs rendszerrel.

Igen, csupán a kedvencek közé kell felvenni őket, innentől láthatók lesznek a Control Centerben és az Apple Watch-on is.

Nem, de ajánlott. Így minden társított kiegészítő meg fog jelenni az iCloud felhasználó alatt, így vezérelhető lesz a többi iOS eszközzel is.

Minden HomeKit-el kompatibilis eszköz csomagolásán látszódni fog egy “Works with Apple HomeKit” címke.

Igen, adható hozzáférés.

Csak akkor, ha szeretné HomeKit eszközeit egy iCloud felhasználó alatt több iOS eszközről illetve Apple TV-ről kezelni.

Igen, több otthon is telepíthető egymás után illetve vezérelhető egyszerre. Ez utóbbi történhet más személy meghívása alapján is.

Általános kérdések

A FIBARO ID egy teljesen egyedi azonosító minden felhasználó számára, amivel a belépést követően az összes FIBARO szolgáltatás használható.

A FIBARO ID-vel használható a távoli elérés, az Installer App, illetve elérhető a FIBARO Akadémia, a FIBARO DESK és a FIBARO Marketplace is.

A távoli vezérlés használatához szükséges, hogy a Home Center szoftvere 4.110-es, illetve magasabb verziójú legyen. Ezután frissítse a mobilalkalmazást az elérhető legújabb verzióra. Ha megkapta a távoli eléréshez megadott e-mail címére érkező visszaigazoló üzenetet, aktiválja a felhasználót a linkre kattintva.

A távoli vezérléshez mindenképp.

A kapott visszaigazoló emailben lévő aktiváló linkre kattintva egy belépési képernyőre fog érni. Első bejelentkezéskor adja meg a használni kívánt jelszót.

Igen, szükséges, hogy megegyezzenek.

Igen, bár a fokozottabb biztonság érdekében javasoljuk a FIBARO ID, illetve VPN használatát.

Igen.

Nem.

Nem, csak a Remote Access-hez.

Nem készül.

A 4.110-es verzió kulcsfontosságú, biztonsági frissítéseket tartalmaz, amik elengedhetetlenek a mobilalkalmazás távoli eléréshez történő használatához. Amennyiben nem szeretné a mobilalkalmazást használni, úgy nem feltétlenül szükséges frissíteni, bár a központ számára egyébként is ajánlott.

Nem, csupán a bejelentkezéshez szükséges, illetve általános statisztikai adatokat tárolunk. Ezek alapján a felhasználók nem beazonosíthatók. A Home Center lokális beállításai nem kerülnek tárolásra.

Hibák keresése és javítása

Ajánljuk, hogy frissítsen a Home Centerhez elérhető legfrissebb stabil verzióra. További lépésekként ellenőrizhet pár dolgot:
1) Nézze meg, hogy a Home Center csatlakozik-e az Internethez.
2) Ellenőrizze, hogy a hálózati beállításokban be van-e a kapcsolva a távoli elérés.
3) Állítsa be, illetve győződjön meg róla internetszolgáltatójánál, hogy a 22-es és a 443-as port nincs-e blokkolva a tűzfal, illetve a router által.
4) Indítsa újra a Home Centert.

Ha nem látja a FIBARO ID konfigurálási képernyőjét, menjen a beállításokhoz, majd nyomjon a Konfiguráció gombra a FIBARO ID szekciónál.

Amennyiben először szeretne bejelentkezni, kérjük, ellenőrizze hogy ugyanazt az e-mail címet használja-e, mint a távoli vezérléshez.

Ha korábban a Varázslóval már átállította az admin felhasználó nevét, belépéshez használja az e-mail címét.

Igen, ezt szükséges az e-mail címére átváltoztatni. A Varázsló végigvezeti ezen a lépésen is.

Először kérjük, ellenőrizze a spam/levélszemét mappát. Ha ott sem találja az üzenetet, lehetséges, hogy a felhasználója még nem került áthelyezésre. Kérjük, pár nap várakozás után, amennyiben még mindig nem található az email, keresse meg a FIBARO ügyfélszolgálatát (support@fibaro.com). Alternatívaként keresse fel a https://id.cloud.fibaro.com oldalt és adja meg az emailcímét. Az aktiváláshoz szükséges link pár perc múlva kiküldésre kerül.

Keresse fel a https://id.cloud.fibaro.com oldalt, majd adja meg a regisztrációhoz használt emailcímét. Az aktiváló email ismét kiküldésre kerül, ha a címe korábban bekerült az adatbázisba. Ha nem, akkor át lesz irányítva a regisztrációs oldalra.

A következő lépéseken mehet végig:
1) Az internetes felületen (https://home.fibaro.com) használja a jelenlegi felhasználónevét és jelszavát (a Try logging in with your old USER NAME linkre kattintva.
2) Távolítsa el az ehhez a felhasználóhoz rendelt Home Centert. (Amennyiben nem tartózkodik az eszköz közelében (lépjen be a felhasználói felületére és írja le a szériaszámot valamint a MAC-címet.
3) Lépjen be a FIBARO ID-be (https://id.cloud.fibaro.com), válassza ki a szolgáltatások menüpontot és kattintson a további beállításokra a távoli elérés panelen.
4) Az újonnan kinyílt oldalon kattintson a belépésre majd a Home Center hozzáadása gombra. Adja meg a korábban felírt szériaszámot és MAC-címet, majd kattintson a hozzáadásra.

Lehetséges, hogy a FIBARO ID felhasználóját más email-fiókkal hozta létre, mint amit a távoli vezérléshez használt. A megoldás érdekében a következő lépéseken mehet végig:
1) Az internetes felületen (https://home.fibaro.com) használja a jelenlegi felhasználónevét és jelszavát (a Try logging in with your old USER NAME linkre kattintva.
2) Távolítsa el az ehhez a felhasználóhoz rendelt Home Centert. (Amennyiben nem tartózkodik az eszköz közelében (lépjen be a felhasználói felületére és írja le a szériaszámot valamint a MAC-címet.
3) Lépjen be a FIBARO ID-be (https://id.cloud.fibaro.com), válassza ki a szolgáltatások menüpontot és kattintson a további beállításokra a távoli elérés panelen.
4) Az újjonnan kinyílt oldalon kattintson a belépésre majd a Home Center hozzáadása gombra. Adja meg a korábban felírt szériaszámot és MAC-címet, majd kattintson a hozzáadásra.

A távoli elérés továbbra is működik böngészőn keresztül, vagy a FIBARO ID, vagy pedig egy meglévő, korábban beállított távoli kapcsolattal.

Sajnos nem. Amíg a központ verziója nincs frissítve, addig csak böngészőből érhető el a távoli elérés.

A 4.110-es verzió kulcsfontosságú, biztonsági frissítéseket tartalmaz, amik elengedhetetlenek a mobilalkalmazás távoli vezérléshez történő használatához. Amennyiben nem szeretné a mobilalkalmazást használni, úgy nem feltétlenül szükséges frissíteni, bár ajánlott.

Ekkor szükséges egy meglévő FIBARO ID importálása illetve egy új létrehozása.